Uitleg over betaalverzuimboeten ondanks corona-uitstel

Er zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van signalen dat toch betaalverzuimboeten worden opgelegd voor onder meer de LB en BTW terwijl uitstel van betaling is verleend vanwege de Coronamaatregelen. Volgens de Staatssecretaris is in alle gevallen waarin om versoepeld uitstel van betaling is verzocht, ook uitstel verleend voor (in eerste instantie) drie maanden.

Het proces voor een versoepeld uitstel van betaling in de Coronacrisis, is dat de ondernemer eerst aangifte doet en geen belasting afdraagt. Aanvragen van uitstel van betaling kan de ondernemer pas nadat deze een naheffingsaanslag heeft ontvangen, en dat proces verloopt geautomatiseerd.

Bij naheffingsaanslagen BTW wordt automatisch een betalingsverzuimboete opgelegd; nadat een ondernemer uitstel van betaling heeft aangevraagd, zorgt de Belastingdienst ervoor dat deze boete wordt vernietigd. De ondernemer ontvangt bericht dat de boete is vernietigd en hoeft zelf niets te doen.
Bij naheffingsaanslagen loonheffingen legt de Belastingdienst geen betalingsverzuimboeten op: ook ondernemers die geen uitstel van betaling aanvragen, krijgen geen boete.

(bron: Fiscaal up to Date)

Alle Tips & Actueel artikelen
Uitgelichte diensten
Belastingaangifte inkomstenbelasting

Particulieren: Compleet vanaf € 39,-

ZZP Plan

Dankzij onze specifieke kennis en ervaring met ZZP-ers hebben wij het ZZP boekhoudplan ontwikkeld.

Starters

Voor startende ondernemers hebben wij diverse administratieve pakketten.

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Vrijblijvend en zonder kosten.

Contact opnemen
Je contactpersoon bij Accountability
Jack de Wit